ALEGE ORAȘUL
Arad Bacău Baia Mare Botoșani Brașov Brăila București Cluj Napoca Constanța Craiova Deva Iași Piatra Neamț Râmnicu Vâlcea Sibiu Slatina Timișoara Târgu Mureș

Echilibrul, Empatia și Expertiza: Conversație cu Andrei Banc despre Arta Masajului

Echilibrul, Empatia și Expertiza: Conversație cu Andrei Banc despre Arta Masajului

Andrei Banc este specialist în remodelare corporală și terapeut maseur. Secretele și beneficiile acestei meserii le împarte cu clienții de la salon, dar și cu cei care îi devin cursanți, Andrei fiind trainer în cadrul Academiei Reflexovital. “A fost o alegere conștientă să mă dedic acestui domeniu, nu doar pentru tehnica în sine, ci și pentru satisfacția de a vedea transformări reale în viața clienților și a cursanților mei “, spune Andrei. 

Experiența dobândită pe parcursul anilor l-a calificat să participe și să contribuie ca și trainer la diverse cursuri de masaj, Masterclass-uri, tabere de masaj, precum și jurat în cadrul campionatelor naționale și internaționale de masaj. 

1. Ce înseamnă să fii un bun terapeut?

Trebuie să înțelegem faptul că vorbim despre un domeniu în care relaționăm cu foarte mulți oameni iar farmecul este faptul că suntem foarte diferiți. Consider că un bun terapeut este cel care combină armonios empatia față de persoanele cu care interacționează, cu tehnicile și cunoștințele pe care le posedă. Aceste cunoștințe trebuie să fie în permanență reîmprospătate și dezvoltate. Vorbim de un domeniu în care niciodată nu terminăm de învățat. Un terapeut bun reușește să-și adapteze tehnicile în funcție de necesitățile fiecărei persoane care apelează la serviciile acestuia, și din acest motiv, tehnicile cunoscute trebuie să fie cât mai variate.

Deoarece relaționăm cu oameni, comunicarea se numără printre calitățile unui bun terapeut. O comunicare eficientă și adaptată fiecărui pacient în parte, în așa fel încât, acesta să știe că se află pe mâini bune pe tot parcursul ședinței de masaj.

De asemenea, consider că un terapeut bun trebuie să fie echilibrat în legătură cu obiceiurile sale, dieta, hidratarea și odihna, în așa fel încât cu fiecare pacient să își poată aplica tratamentele la cel mai înalt nivel.

2. Câte stiluri de masaj sunt și la ce ajută fiecare?

 Atunci când vorbim despre masaj, vorbim despre un domeniu complex în care regăsim foarte multe stiluri de masaj încadrate în diverse categorii, în funcție de tipul și originea lor. Printre cele mai importante categorii și tipuri de masaj aș menționa:

– Masajul asiatic: Shiatsu – este un tip de masaj japonez care utilizează presiunea asupra meridianelor pentru a restabili echilibrul energetic.

Un alt tip de masaj asiatic care merită menționat este Thai Massage- originar din Thailanda, folosește mișcări de întindere și presiune pentru a îmbunătăți flexibilitatea și a relaxa corpul.

De asemenea, masajul cu ventuze este o tehnică tradițională chineză care utilizează ventuze pentru a stimula circulația sanguină.

– Masaje de tip Wellness: Masajul cu pietre calde merită menționat la această categorie. Aici se folosesc pietre vulcanice încălzite pentru a relaxa musculatura, a reduce stresul și a îmbunătăți calitatea somnului. Un alt tip de masaj ce ține de partea de Wellness este masajul aromaterapeutic. Acesta implică utilizarea uleiurilor esențiale pentru a intensifica efectele relaxante ale masajului.

De asemenea, Lomi Lomi este un tip de masaj ce aparține sferei wellness, un stil de masaj hawaiian, în timpul căruia se folosește o cantitate crescută de ulei, terapeutul desfășurând mișcări fluide și ample pentru a induce o stare profundă de relaxare.

– Masaje occidentale (Western): Masajul terapeutic face parte din categoria western, fiind concentrat pe tratarea problemelor musculare specifice.

Un alt stil de masaj Western este masajul sportiv, utilizat în mare parte pentru sportivi, pentru pregătire și recuperare.

De asemenea, masajul suedez se regăsește în această categorie occidentală, stând la baza masajelor de tip Western. Acesta este un masaj clasic pentru relaxare generală în care se folosește ulei și se trece prin cele 5 operațiuni principale ale masajului.

Masajul Deep Tissue își are și el locul în categoria Western și se se concentrează pe presiunea mai mare asupra țesuturilor musculare, terapeutul folosind foarte mult antebrațele, coatele și degetele mari în timpul masajului.

Mai există numeroase stiluri de masaj, dar eu, cel mai des, folosesc masajele de tip Wellness și Western pentru a mă adapta nevoilor clienților mei.

3. Agitația zilnică, stresul, orele lungi la muncă ne copleșesc. Care sunt cele mai bune masaje de relaxare?

Într-adevăr, trăim într-o lume agitată, plină de task-uri, stress și timp de muncă mai îndelungat decât ar trebui. Din acest motiv, pauza de relaxare este mereu o idee bună prin care putem să ne oprim, să ne regăsim și să ne încarcăm bateriile pentru a putea merge mai departe în cele mai bune condiții. Masajul este o modalitate excelentă prin care putem lua această pauză, acest moment de respiro pentru noi sau chiar pentru persoanele dragi prin oferirea unui cadou sub forma unui voucher de masaj.

Îmi place să adaptez masajele pe care le ofer clienților mei, în funcție de ce simte persoana care vine la masaj, dar consider că masajul cu pietre vulcanice și masajul suedez, combinate cu aromoterapia, muzica relaxantă și ambientul plăcut fac întotdeauna o treabă grozavă în combaterea stresului și agitației și în transmiterea unei note profunde de relaxare.

4. Spune-ne 3 mituri despre meseria de terapeut

 Unul dintre miturile meseriei de terapeut la care m-aș putea gândi ar fi faptul că este nevoie de mulți ani de experiență pentru a deveni un terapeut consacrat. Aș spune că nu e complet adevărat, deoarece dacă un terapeut începător este suficient de motivat, acesta va investi în dezvoltarea lui profesională; va participa la cursuri de specializare, la tabere de masaj, competiții și networking din domeniu și va ajunge într-un timp scurt să se auto-depășească, să evolueze enorm și să ajungă extrem de valoros. Chiar și în lipsa timpului de deplasări la acest tip de cursuri sau evenimente, există o varietate de cursuri online care pot satisface cele mai exigente cerințe. HTTPS://SHOP.REFLEXOVITAL.RO/COURSES/CURS-MASAJ-CU-PIETRE-CALDE/

Un alt mit despre terapeuți care îmi vine în minte ar fi faptul că terapeuții nu au nevoie de masaj. Acest lucru este complet fals. Este necesar ca noi, terapeuții maseuri să beneficiem la rândul nostru de masajele pe care le transmitem mai departe, fiindcă vorbim despre un domeniu care poate fi solicitant atât fizic cât și psihic, și până la urmă, masajul ne ajută să funcționăm la capacitate maximă, să scăpăm de stresul acumulat și să ne îmbunătățim mobilitatea pentru a putea oferi în continuare terapii de calitate.

Un al treilea mit pe care l-am tot auzit se referă la faptul că ai nevoie de mușchi, putere și greutate ca să devii un bun terapeut. Dacă terapeutul folosește tehnici corecte, eficiente și adaptate, combinate cu o postură corectă și reglarea centrului de greutate al corpului, acesta reușește să obțină un maxim de rezultate cu un minim de efort depus.

5. Care sunt cele mai solicitate masaje/tratamente?

 În cazul meu, cele mai solicitate masaje, terapii și tratamente sunt masajele în care combin relaxarea cu terapeuticul sau cu masajul deep-tissue. Apoi urmează masajele strict terapeutice, unde în urma unei anamneze determinăm problemele bio-mecanice ale corpului și cauzele apariției lor, urmând să folosesc tehnicile adecvate fiecărui caz. De asemenea, masajul anticelulitic și tratamentele de remodelare corporală sunt foarte căutate în special de persoanele de sex feminin pentru a acționa asupra unei varietăți de probleme corporale precum: celulita, grăsimea localizată, vergeturile, retenția de apă, pielea flască, tonusul muscular redus.

6. Ce sfaturi ai pentru cei care vor să înceapă o carieră în domeniul masajului?

Domeniul masajului e unul plin de satisfacții, în care dacă te implici suficient și dacă investești suficient atât din punctul de vedere al atenției cât și din punctul de vedere al timpului, vei avea rezultate maxime.

Sfatul meu principal ar fi să se apuce de acest domeniu dacă empatizează cu persoanele din jur, cu condiția să se înscrie încă de la început la cursuri de calitate pentru a avea un fundament cât mai solid pe care să-și clădească cariera. 

Și un alt sfat ar fi să nu se oprească niciodată din învățat.

FOLLOW US

Urmărește-ne pe pagina noastră de Facebook, Instagram și Youtube și fii la curent cu postările zilnice din cadrul cursurilor Reflexovital!

Facebook Instagram Youtube Newsletter